Mainstage

Zaterdag 9 juli 2022

00:10 – 01:20

Koop je tickets hier!

Videos

Over dEUS

In 1989 richt frontman Tom Barman de band dEUS op, de band komt echt van de grond als Stef Kamil Carlens toetreedt in 1991 en de eerste demo’s worden opgenomen. De band ontwikkelde al snel een heel eigen sfeer en de laaste 30 jaar ontpopte dEUS zich tot misschien wel de grootste indie-band uit de Benelux. De band lijkt iets te kunnen wat maar weinig bands gegeven is: spannende, grillige muziek maken die uitzonderlijk goed in elkaar zit. Elk nummer barst van de sfeer. Wat je ook van dEUS vindt, voorspelbaar wordt het nooit.

Als er al een rode draad is in de carrière van dEUS, dan is het deze: voorman Tom Barman drukt een hele zware stempel op de groep, maar heeft in elke periode een sterke tweede man naast zich die de sound mede bepaalt. Op de eerste twee cd’s was dat de chaoot Stef Kamiel Carlens, op The Ideal Crash gevoelsmens Craig Ward en sinds Pocket Revolution is dat rocker Mauro.

Hun eerste optreden dateert van 20 november 1989. Na de ep ‘Zea’ kwam in 1994 het debuutalbum van de band uit: ‘Worst Case Scenario’. De singles ‘Suds & Soda’, ‘Via’ en ‘Hotellounge (Be the Death of Me) worden instant klassiekers. De band wekt hoge verwachtingen. Die verwachtingen werden niet helemaal ingelost met het tegendraadse ‘My Sister = My Clock’. De albums ‘In a Bar, Under the Sea’ in 1996 en ‘The Ideal Crash’ in 1999 worden beter onthaald en ook het internationale alternatieve publiek leert dEUS kennen. In 1996 neemt de band afscheid van Stef Kamil Carlens. Tim Vanhamel en later Mauro Pawlowski vervolledigen de band.

Na de tournee rond ‘The Ideal Crash’ blijft het even stil rond dEUS. Frontman Tom Barman houdt zich bezig met de dance-act Magnus en de regie van de film ‘Any Way the Wind Blows’. Dit betekent echter allerminst het einde van dEUS. De band brengt in 2001 de single ‘Nothing Really Ends’ uit die als bonustrack op hun compilatie-cd ‘No More Loud Music’ te vinden is. In 2003 brengen ze de single ‘If You Don’t Get What You Want’ uit. Met de nieuwe bezetting komt ook het nieuwe album ‘Pocket Revolution’ uit, gevolgd door een internationale tournee. In België kwam op 18 april 2008 ‘Vantage Point’ uit. Het volgende album ‘Keep You Close’ kwam uit in 2011. Op 1 juni 2012 verraste dEUS de wereld met ‘Following Sea’ als opvolger. In 2019 tourde dEUS door Europa met ‘The Ideal Crash 20th Anniversary Tour’.

In 2013 vierde dEUS de 20ste verjaardag van ROCK ZOTTEGEM met een uitverkochte feesteditie. Dat doen ze nu nog eens lekker over. Wie er toen bij was, weet dat je dat niet wil missen. Be there!