Mainstage

Zaterdag 9 juli 2022

22:20 – 23:30

Koop je tickets hier!

Videos

Over Texas

Ondanks de Amerikaanse naam heeft Texas vooral in Europa succes, met name eind jaren ’80 en in de jaren ’90. Van de albums Southside, White On Blonde en The Hush worden miljoenen exemplaren verkocht. ‘Say What You Want’ en ‘Inner Smile’ zijn in België de grootste hits.

De groep uit Glasgow, Schotland, wordt in 1986 opgericht. Drie jaar later scoort Texas de eerste hit met ‘I Don’t Want A Lover’. De single is afkomstig van het debuutalbum Southside. Het popalbum met bluesachtig gitaarwerk is wereldwijd een hit. Van het album gaan ruim twee miljoen stuks over de toonbank.

Na een rustpauze van twee jaar komt Texas in 1996 weer bij elkaar voor een concert in hun eigen Glasgow. De comeback gaat gepaard met de nieuwe single ‘Say What You Want’. En dat nummer slaat in als een bom met hoge noteringen in veel Europese landen, en top vijf in Engeland. De daaropvolgende singles ‘Halo’, ‘Black Eyed Boy’, ‘Put Your Arms Around Me’ en de remix van ‘Say What You Want (All Day Every Day)’ met rappers Method Man en RZA zijn allemaal top 10-hits in Groot-Britannië. De band plukt de vruchten van het succes met een uitgebreide Europese tour en een tournee door Australië. Het album White On Blonde is het meest succesvolle album van Texas.

Het vijfde album in 1999 is The Hush en is wederom een succesDeze plaat is iets zwoeler en sexyer dan de voorgangers. Dit is vooral terug te zien aan de sexy foto’s van zangeres Sharleen Spiteri op de albumcover en op de singles. De single ‘In Our Lifetime’ doet het goed in onder andere Groot-Britannië, België en Spanje. ‘Summer Son’ behaalt de vijfde plek in de Britse hitlijst.

Na ruim tien jaar en vijf albums brengt Texas een Greatest Hits-album uit in 2000. Er staan ook vijf nieuwe liedjes op. De nieuwe liedjes ‘In Demand’ en ‘Inner Smile’ doen het beide goed op de radio en verkopen ook goed. ‘In Demand’ schrijft de band samen met Dallas Austin, de man achter TLC (en die Madonna, Michael Jackson en Boyz II Men ook een handje heeft geholpen). Bijna twee miljoen stuks worden er van de verzamelaar verkocht. In 2005 komt het album Red Book uit. Texas lijkt terug te grijpen naar de formule van het succesalbum White On Blonde. De Britten pikken de eerste single ‘Getaway’ op en Texas scoort wederom een top 10-hit aldaar.

Na het live-album The BBC Sessions (2007) gaat de band uit elkaar. In mei 2013 komt het achtste studioalbum The Conversation uit. De plaat behaalt een top 10-notering in België en Groot-Brittannië. De Schotse band komt op 16 februari 2015 met hun nieuwe album TEXAS 25, de plaat die wordt uitgebracht vanwege het 25-jubileum van de groep. Het album bevat de beste nummers uit 25 jaar Texas, waarbij cd 1 uit soulversies van die nummers bestaat. In 2017 volgt ‘Jump On Board’.

Met meer dan 40 miljoen verkochte albums hoort Texas ongetwijfeld tot één van de meest succesvolle Europese bands. De band waar zangeres Sharleen Spiteri en Ally McErlaine leden van het eerste uur zijn en bepalend voor de sound, bracht in 2021 met ‘Hi’ hun tiende album uit. Het is een ijzersterke plaat en de band klinkt na dertig jaar nog even krachtig als bij hun debuut. Met andere woorden, Texas wil je niet missen op ROCK ZOTTEGEM 22!